A kapor ismert gyógy-, és fűszernövény. A Földközi-tenger térségéből származik, a mai napig előfordul vadon. Az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is kedvelték mint fűszert, magját pedig fertőtlenítő hatása miatt sebgyógyításra használták.
Itt, a Kárpát-medencében is jelentős szerepet tölt be, a konyhában előszeretettel használják. Segíti az emésztést és jellegzetes, kellemes illata van. Mára már világszerte ismert és kedvelt növény, előszeretettel ajánlják bélfertőzésre, az emésztés elősegítésére és a vércukorszint csökkentésére. Magja rágcsálása kiváló szájszag ellen, belőle készült teája pedig a kismamák tejelválasztását segíti.
A kapor táptartalma
A nyers kapor kiváló C-vitamin forrás, ezen kívül A, B1, B2, B3, B6 és E-vitamint is tartalmaz, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és nagy mennyiségű rostot.
Antimikrobás hatása hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Csökkentheti a koleszterinszintet és kiváló rostforrás, valamint káliumtartalma segít a vérnyomás rendben tartásában így megelőzheti a színinfarktust és agyvérzést. Illóolaj tartalma is magas, ami tumorellenes és antioxidáns hatású, de az illóolaj tartalom függ a termőhelytől és az időjárástól is, a legmagasabb virágzás után. A gyökérzeten kívül minden része fogyasztható.
- Gyomorerősítő hatása közismert, de nyugtató, antibakteriális és vizelethajtó is.
- Képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és másutt is, ebben a tekintetben vetekedik a fokhagymával.
- Álmatlanság ellen is jó, valamint termésének teája még másnaposság ellen is hatásos.
- Csökkenti még továbbá a vércukorszintet, oldja a nyálkát, és csillapítja a köhögést.
- Apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre és értágulatot okoz, így férfiaknál a merevedési reflexet erősíti.
- A kapor szívkoszorúér-tágító, csökkenti a magas vérnyomást és jótékony hatású a szívizom vérellátásának is.
- A kapor serkenti a vesék működését, két hetes kúraszerű alkalmazása pedig képes kihajtani a vesehomokot.
Moksa Green zöldturmix recept Bencze Ilona ajánlásával:
Turmix elkészítéséhez a következő adalékokat javasoljuk: 2 evk Moksa Green porkeverék + 0,5 l víz + 1 evk méz + 1 evk lenmagolaj + 2 karika citrom + 1 alma vagy banán vagy körte. A recept tetszés szerint, saját ízlésünk szerint variálható, kibővíthető. Naponta minimum 3 dl turmix elfogyasztása ajánlott reggel étkezés előtt. Hűtőben 2-3 napig eltartható. Ha közben besűrűsödik a turmix hideg vagy meleg vízzel hígítható.
Forrás (1): Népgyógyászat
Forrás (2): Wikipédia
Forrás (3): Házipatika